Carlos Molina del Pozo

Carlos Molina del Pozo

0 comments

Carlos Molina del Pozo

Magyarországnak össze kellene fognia Szlovéniával és Észtországgal, és jó közös stratégiával ennek a csoportnak lenne esélye arra, hogy elsoként lépjen be az Európai Unióba - mondta Carlos Molina del Pozo spanyol EU-szakértő, az úgynevezett Bölcsek Tanácsának tagja.

Del Pozo szerint Magyarország az egyetlen tagjelölt, amely máris teljesíti a belépés feltételeit, de a bővítésre várhatóan csoportokban kerül majd sor. Ezért Magyarországnak azokkal a jelöltekkel kellene egységfrontot alakítania, amelyek hozzá hasonlóan kevés gondot okoznak majd az uniónak.

Ami a tárgyalási stratégiát illeti, a szakértő felhívta a figyelmet a közös joganyagot minden országnak át kell vennie, a magyar kormány legfeljebb az átmeneti időszakokról tárgyalhat. És itt sem történik minden úgy, ahogy a kormányok akarják. Spanyolország például rövid átmeneti időszakot kért a mezőgazdaságban, hogy minél korábban részesüljön a közös agrárpolitikából és hosszú idot remélt az ipari szerkezetátalakításra. E helyett bizonyos mezőgazdasági termékekre 16 évig tartott az átmenet, az ipar viszont négy év után teljesen "védtelenné" vált.

A spanyol professzor szerint az uniós intézményreform folyamata a vártnál lassabban halad, és elképzelhető, hogy a nizzai csúcs kudarcba fullad. 

Az Élet és Irodalom és a Népszabadság újságírója, a hirszerzo.hu internetes portál vezető szerkesztője előadása a Média és politika - független újságírás című konferencián 2000. október 6-án.

Félünk-e az Európai Uniótól? - Az Európai Unió mint hivatkozási alap a hazai közbeszédben, Martin József Péter előadása „Az Európai Unió jövője és a bővítés” című konferencián, 2002. november 29-én.

Hegedűs István (a Hayek Társasággal közös rendezvényen, Heller Ágnes és Szent-Iványi István után) "Liberális "igen" az Európai Unióra" címmel tartott előadást 2003. április 9-én. 

Schöpflin György előadása „Az Európai Unió jövője és a bővítés” című konferencián 2002. november 29-én.

A Média és politika című nemzetközi konferenciasorozat első rendezvénye a Budapesti Európai Ifjúsági Központban 2000. április 7-8-án.

Freedom of the Media in Central and Eastern Europe
- International Conference in Budapest, 7-8 April 2000 -