Uszkiewicz Erik előadást tartott 2024. július 3-án a Varsói Kelet-Európa Konferencián (WEEC) "Ukrajna és Oroszország ábrázolása a magyar nyilvánosságban 2022. februárt követően" címmel a Varsói Egyetemen. A már huszadik alkalommal megrendezett tudományos ülés témája "Hogyan tartóztassuk fel Oroszországot: Ukrajna és a nyugati közösség ellenállóképessége" volt. 

2024. júniusában megjelent Tbilisziben a Georgian Institute of Politics kiadványa "Media Polarization Turbulences in Georgia and the Visegrad States: How to Depolarize?"  címmel, a Magyarországi Európa Társaság, a Strategic Analysis Think Tank (Pozsony), az Institute of Public Affairs (Varsó) és a Masaryk University (Brno) közreműködésével.

Hegedűs István volt az egyik szereplője az „Európa mi vagyunk!” című generációk közötti kerekasztal-beszélgetésnek, amit Szentendre Város Önkormányzata a Szentendrei Kulturális Központtal közösen szervezett Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulóján 2024. május elsején a Postás strandon.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológia Tanszékének kerekasztal-beszélgetésén vett részt Hegedűs István 2024. április 18-án. 

Tudományos dezinformáció és populizmus címmel tartott személyes és on-line workshopot a Magyarországi Európa Társaság a DIACOMET projekt égisze alatt a SCIENCE+ régiós projekttel együttműködésben 2024. április 25-én.

Tudományos dezinformáció és populizmus

MEGHÍVÓ a Magyarországi Európa Társaság személyes és on-line workshopjára a DIACOMET projekt égisze alatt
a SCIENCE+ régiós projekttel együttműködésben

Időpont: 2024. április 25. (csütörtök), 18:00 – 20:30
Helyszín: Magyarországi Európa Társaság, 1052 Budapest, Gerlóczy utca 11.

RSVP: részvételi szándékát kérjük, 2024. április 19-ig az uszerik[at]gmail.com e-mail címen jelezni szíveskedjen!

Program

The DIACOMET consortium gathered on a project meeting in Budapest, Hungary, organised by Hungarian Europe Society between 10 and 12 April 2024.

As the project is approaching its first year, the consortium meeting was a great opportunity to review the project activities so far and make plans for the future. The meeting began with a workshop on Dilemmas of Democratic Dialogue, organised under the auspices of DIACOMET. 

Magyar civil szervezetek, beleértve a Magyarországi Európa Társaságot, 2024. június 20-án sürgették az Európai Unió tagállamait, hogy tegyenek végre lépéseket a magyar kormánnyal szemben a 7. cikk szerinti eljárás alapján.

A Magyarországi Európa Társaság aláírta a Civilizáció tömörülés tagjaként a tiltakozást a magyar kormány úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényjavaslata ellen 2023. novemberben. December elsején szélesebb kampány is indult állampolgári támogató aláírások összegyűjtésére.

2022 februárjában a MET aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben a Civilizáció koalíció tagszervezetei tiltakoznak az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) hatósági vegzálása ellen. Az aláíró civil szervezetek kiállnak az egyesület és az egyházi státuszától önkényesen megfosztott vallási közösség mellett, és elítélik az évek óta őket érő kormányzati támadásokat.

A MET aláírta a Civilizáció 2022 februári közös levelét, amelyben több civil szervezettel együtt tiszteletét és elismerését fejezi ki a magyarországi tanárok polgári engedetlensági mozgalmának. Az aláíró szervezetek támogatják a tanárok követeléseit és elismerik: a sztrájk alapjog!