Lord Russell-Johnston, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése korábbi elnökének előadása

Lord Russell-Johnston, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése korábbi elnökének előadása

0 comments

Hegedűs István, Lord Russell-Johnston, Szelényi Zsuzsanna

A brit-skót liberális politikus előadásában a Bush-kormányzat leegyszerűsített világszemléletét bírálta. Miközben Szaddam Husszein rémtetteihez - beleértve kurdok ezreinek vegyi fegyverekkel való megölését - nem férhet kétség, az Egyesült Államok Irak-politikája, a brit kormányt leszámítva, nem élvezi az európaiak támogatását.

A liberálisok számára a szabadságjogok megkurtítása elfogadhatatlan - ez a terroristák győzelmét jelentené. A nemzetközi politika korábbi két fő elve, a nemzeti integritás és a belügyekbe való be nem avatkozás ma már nem élvez elsőbbséget, ami helyes változás. Ugyanakkor nem csak iszlám, hanem keresztény-katolikus és zsidó fundamentalizmus is létezik A terrorizmus pedig mindenkor indokolhatatlan, így az ETA rendőrgyilkosságai is, de ebben az esetben, amikor kisebbségi autonómiával rendelkeznek a baszkok, okosabb lenne népszavazást tartania függetlenségről, mint betiltani a szeparatisták pártját. Kérdésekre válaszolva Lord Russell-Johnston az északír békefolyamatot bizonytalan kimenetelűnek tartotta, a halálbüntetést pedig elfogadhatatlannak nevezte. Az előadó szerint a globalizációs folyamatok ellenére a regionális intézmények szerepe egyre fontosabb lesz - nemcsak az Európai Unióé, hanem a számos nem EU-tagot is magában foglaló Európa Tanácsé is.

A MET első évzáró műhelybeszélgetését 2005. december 7-én rendezte a Friedrich Naumann Alapítvány irodájában.

2006. december 18-án évzáró műhelykonferenciát tartott a MET a Ráday Könyvesházban.

Pat Cox, a Nemzetközi Európai Mozgalom elnöke, az Európai Parlament volt elnöke és a MET Tanácsadó Testületének tagja tartott előadást "Az Unió helyzete" címmel 2007. május 3-án.

MET-tagok tartottak előadást a társaság éves rendszerességű workshopján 2007. december 19-én.