Európa utazása

Európa utazása

0 comments

A rendszerváltozás előtti híradásokból a Közös Piacot ismertük, mint elsősorban gazdasági ügyekkel foglalkozó nyugat-európai közösséget. Az 1989/90-es közép-kelet-európai fordulat közepette szinte észre sem vettük, hogy a piaci szervezet politikai rendszerré alakult, ugyanakkor természetes volt, hogy az immár Európai Uniónak nevezett intézményrendszer részévé szeretnénk válni.
Magyarország EU tagsága immár öt esztendős. Részt veszünk a Tanács ülésein, van főbiztosunk, több száz uniós tisztviselőnk és tolmácsunk. De tudunk-e eleget az integrációról, tisztában vagyunk-e azzal, hogy honnan és hogyan indult az európai együttműködés? Van-e elég ismeretünk a múltról ahhoz, hogy a jelenben tájékozódni tudjunk?

Azoknak ajánljuk ezt a könyvet, aki ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat - az érdeklődő uniós állampolgároknak, valamint főiskolai és egyetemi hallgatóknak. Reményeink szerint a kötetből a politikai eseményeken túl kirajzolódik az európai integráció logikája, a közösségi intézmények és a tagállamok szerepe és egyes kulcsszereplők személyes hatása is.

További információ ezen az oldalon található.

magyar
2021 decemberében megjelent a Magyarországi Európa Társaság "Uncertain Times: The Future of Trans-Atlantic Relations from the Perspective of NGOs and Think Tanks in Central Europe and Hungary" című publikációja. 
"Közigazgatási reform a visegrádi országokban: Tanulságok Fehéroroszország és Ukrajna számára"- A MET a cseh AMO  (Association for International Affairs) magyar partnere ebben a nemzetközi együttműködésben, amelynek célja, hogy a modern, hatékony és demokratikus értékeken alapuló közigazgatás...
2023 júniusában megjelent a Magyarországi Európa Társaság "The Renewal of Liberal Democracy: Strategy, Vision, Competition, Parties, Civil Society" című publikációja. 
Magyarország a schengeni rendszerben - Bástya vagy kapubejárat? - a MET kiadványa a vízumkiadás magyarországi gyakorlatáról letölthető az Open Space felületről.
Narrative report on the workshop entitled “From Populist, Illiberal Political Narratives to Conspiracy Theories and Fake News in the Visegrád Region and Beyond” organised by the Hungarian Europe Society on 7 June 2018 in Budapest and related activities in the “Open Space, Regional Networking, Me