A liberális demokrácia megújítása: Stratégia, vízió, verseny, pártok, civil társadalom

CímA liberális demokrácia megújítása: Stratégia, vízió, verseny, pártok, civil társadalom
Közlemény típusaRiport / Report
Év / Year2023
SzerzőkUszkiewicz, Erik
Összefoglalás

A Magyarországi Európa Társaság 2023. április 20-án megtartott magyar szakértői zártkörű workshopjának összefoglalója

Ezen a rendezvényen a meghívott elemzők – MET-tagok és vendégek – egyrészt azt a kérdést járták körül különböző szempontok alapján, hogy mennyire konszolidálódott a magyar illiberális, autoriter populista rendszer tizenhárom évvel Orbán Viktor (újbóli) hatalomra kerülése után, másrészt, hogy az itthoni demokrata-liberális erőknek, az ellenzéki pártoknak, a szabadgondolkodású értelmiségieknek és civil szervezeteknek milyen esélyük van a megújulásra a politikai fordulat érdekében. Abban egyetértés mutatkozott, hogy a jobboldali radikális populizmussal és az orbáni hibrid rendszerrel szembenálló politikai szereplők gondolkodásmódjának, viselkedésének, módszereinek, technikáinak stratégiai innovációjára lenne szükség a változás reményében. Mindazonáltal mélyebbre kívántunk ásni: az egy évvel ezelőtti parlamenti választások fényében még élesebben vetődik fel a dilemma, hogy a megszilárdult Fidesz-uralommal szembeszállva – elvi síkon és gyakorlatilag – egyáltalán lehetséges lesz-e a közeljövőben a visszatérés a liberális demokráciák nemzetközi közösségébe.

 Ebben a vázlatos összefoglalóban név nélkül idézünk szakértői véleményeket, megállapításokat és vitatható, vitatandó felvetéseket, igyekezve az egymás után következő rövid hozzászólások dinamikáját is érzékeltetni.

Kapcsolódó esemény: 

A magyar eset

0 comments
magyar

A Magyarországi Európa Társaság magyar szakértői workshopot szervezett "A liberális demokrácia megújítása: Stratégia, vízió, verseny, pártok, civil társadalom" címmel 2023. április 20-án a Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit támogatásával az Ibis Styles Budapest Centerben.

Összefoglaló a workshopról