Az Európai Unió jövője és a bővítés

Az Európai Unió jövője és a bővítés

0 comments

A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi konferenciát rendezett „Az Európai Unió jövője és a bővítés” címmel a Közép-európai Egyetemen 2002. november 29-én.

Program:

10.00: Megnyitó - Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke, és Dorothee Bohle, a Közép-európai Egyetem politikatudományi tanszékének tanára 

10.15-12.30 I. szekció: Európai identitás - az Európai Unió határai 
Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az 1956-os Intézet Közalapítvány kuratóriumának elnöke: Milyen mértékig tudnak az „egésszel” azonosulni Európa kis és nagy nemzetei?
Schöpflin György, a Londoni Egyetem Jean Monnet professzora: Úton az európai kulturális identitás felé?Egy európai kulturális identitás?
Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, a Magyarországi Európa Társaság alelnöke: Félünk-e az Európai Uniótól? Az Európai Unió, mint hivatkozási alap a hazai közbeszédben 

12.30-14.30 Ebédszünet 

Prof. dr. Marc Maresceau, a Genti Egyetem Európa Intézetének igazgatója: A kibővülő Európai Unió szomszédsági kapcsolatai 14.30-16.00 II. szekció: Európai eszmék, nemzeti érdekek 
Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete: Lengyelország és az Európai Unió 
Gyévai Zoltán, a brüsszeli Bruxinfo internet-szolgáltató alapító-szerkesztője: Tollvégen az Európai Unió 
Dr. Martin Brusis, a Müncheni Egyetem Alkalmazott Politikai Kutatások Központjának munkatársa: Szolidaritás a kibővülő Európai Unióban: hogyan egyeztethető össze a törvényes sokféleség és a szándékolt konvergencia? 

16.00-16.30 Kávészünet 

16.30-17.45 III. szekció: Az új Európa 
Fraser Cameron, a brüsszeli Európai Politika Központ tanulmányi igazgatója: Működőképes lehet-e a 25 tagú Európai Unió? 
Dr. Erhard Busek, a bécsi Dunavölgye és Közép-Európa Intézet elnöke: Európai integráció: gazdasági, politikai vagy kulturális egység? 

17.45-18.00 Zárszó 
Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke 

A konferenciára a szervezők minden érdeklődőt várnak. Bejelentkezés és információ Szántó Kingánál a [email protected] e-mail címen. 
A rendezvény támogatója a Friedrich Naumann Alapítvány és a Nyílt Társadalom Alapítvány.

2002 nov 29
magyar
Orbán Viktor miniszterelnök kormányának viselkedése az utóbbi időben felvetette azt a kérdést, hogy az ország kifelé tart-e az Európai Unióból.
Hegedűs István
A Magyarországi Európa Társaság nemzetközi workshopot rendezett "V4Europe - Pieces of Populism in Europe and How To Overcome the Challange" címmel 2017. június 8-án a Kaptár közösségi irodában az Európai Demokraták Intézetével (IED) együttműködve és a German Marshall Fund of the United States ...
„Changing Your Life, Changing the World? Motivations for Volunteering” a címe annak a szemináriumnak, amelyet a németországi Citizens of Europe és a Magyarországi Európa Társaság rendezett meg az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központjában 2011. február 18-20. között. 
2017. április 19-én a MET vendégei a Momentum Mozgalom három vezetője, Donáth Anna, Kádár Barnabás és Orosz Anna voltak.
Képek a MET "The Renewal of Liberal Democracy: Vision, Strategy, Competition. Parties and Civil Society" című nemzetközi konferenciájáról. 2023. április 21.