Nem visszautasítani, hanem megfogadni kell a jó tanácsot!

A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata a Magyar Országgyűlés határozatáról, amely elítélte az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadott jelentést a magyarországi helyzetről
Tragikomikusnak tartjuk, hogy a kormánytöbbség az Európai Uniót bíráló határozatot szavaztatott meg a magyar parlamenttel. Az Európai Parlamentben jelentős többséggel jóváhagyott Tavares-jelentésre adott Fidesz-válasz kínos provincializmusa – mint közel száz éve az "e helyről óva intjük Angliát” falusi hírlapi fordulata – egyszerre mulatságos és kiábrándító. A rendszerváltás óta Magyarország egyetlen kormánya sem fordult szembe ennyire nyíltan a közös értékeket számon kérő európai intézményekkel, nem sodródott ilyen végletesen messzire Európa-ellenességében és még soha sem szigetelődött el ennyire a demokratikus államok közösségén belül. Az Európai Parlament ajánlásait, amelyek teljes összhangban állnak számos nemzetközi szervezet értékelésével, mielőbb el kellene fogadni és nem „Magyarországgal” szembeni támadásként értékelve sértetten elutasítani.
Nem meggyőző az az újsütetű, hamis érvelés, hogy az Európai Unió teljesen megváltozott a magyar csatlakozás óta és újabban „birodalmi” viselkedést tanúsítva, „gyámság” alá akarná helyezni Magyarországot. Az Európai Parlament plenáris ülésén nem „sztálinista kirakatper” zajlott, hanem a közvetlenül választott képviselők – a magyar parlament által is ratifikált - európai szerződésekben biztosított jogaikkal élnek, amikor az alapvető jogok érvényesülését, a jogállamiság helyzetét vizsgálják az egyes tagállamokban. Csak üdvözölni tudjuk, ha a politikai unió megszilárdítása érdekében minél hamarabb olyan új intézményes elképzeléseket valósítanának meg uniós szinten, mint a Tavares-jelentésben felvetett Koppenhágai Bizottság létrehozása.

Az Orbán-kormány Európa-ellenes fellépése egyre durvább hangvételű és immár leplezetlen együttműködést mutat a szélsőjobboldallal. Látványosan bizonyítja ezt a fideszes kötődésű Békemenet korábbi „gyarmatosítás-ellenes” szólamainak és a jobbikos európai parlamenti képviselő, Morvai Krisztina által Strasbourgban meglengetett molinó összecsengő tartalma. A hivatalos kommunikációban a „szabadságharc” nemzeti érzelmű mozgósító felhívásai radikális baloldali antikapitalista jelszavakkal keverednek - nem beszélve azokról a képtelen populista vádakról, hogy a „külföldi” politikusok a „rezsicsökkentést” kívánják megakadályozni „üzleti érdekeiket” követve. A miniszterelnök helyettese rádióinterjújában már az Európai Unióból való kilépés lehetőségét feszegette, amit eddig csak a Jobbik hirdetett. Egyre egyértelműbb, hogy minden, az ország politikai és gazdasági „függetlenségét” védő harcias megszólalás ellenére a kormányzat valójában csak az anyagi előnyök kiaknázása érdekében nem fordult még véglegesen szembe Magyarország uniós tagságával.
Magyarország súlyos politikai válságba került az Orbán-kormány kalandorpolitikája következtében. Az ország nem egyenlő a kormánnyal, az ország nem egyenlő a miniszterelnökkel! Ne hagyjuk, hogy a magyar polgárokat elvakítsa a propaganda és kiábránduljanak a július elsejével huszonnyolc tagúra bővült, demokratikus Európai Unió történelmi jelentőségű vállalkozásából!

Budapest, 2013. július 5.