Nyilatkozat Szafarov kiadatásáról

A brutális gyilkosság miatt elítélt, nacionalista azeri katona hazaküldésével a magyar kormány nemzetközi botrányt okozott. A pénzügyi támogatás reményében meghozott gátlástalan döntés az Örményországhoz fűződő barátság szétveréséhez, sőt, a befagyott kaukázusi konfliktus újbóli feltüzeléséhez vezethet, amivel a magyar kormány láthatóan egyáltalán nem törődik. 
A felháborodás és a szégyen érzését alig befolyásolja az a kérdés, vajon a kormányzat előre tudta-e, az életfogytiglani börtönbüntetését töltő bűnözőt hősként fogadják majd Bakuban, vagy elszámította magát és bedőlt a tekintélyelvű rendszer ígéretének. Az igazság tisztázása és a felelősök megnevezése érdekében ugyanakkor elengedhetetlen országgyűlési vizsgálóbizottság felállítása, ahogy ez a rendszerváltás után a horvát fegyvereladási botrány kitörésekor megtörtént.
 
A „balta-gate” a Nyugattól való távolodás és az elveket nélkülöző keleti nyitás kalandorpolitikájának súlyos kudarcát is jelenti. Az elmúlt bő két esztendőben az Orbán-kormány számos politikai lépése alapvetően ellentmondott az Európai Unió értékrendjének. Ezért is várjuk ebben a példátlan ügyben az EU külügyminiszteri tanácsának mielőbbi állásfoglalását, illetve az Európai Parlament határozott fellépését és vizsgálatát!

Budapest, 2012. szeptember 3.
*A nyilatkozat nem feltétlenül egyezik meg minden MET-tag véleményével. A szavazás során harmincnyolcan támogatták az állásfoglalás elfogadását, hárman tartózkodtak.