Gratuláció a szabad közmédiáért küzdő kitüntetett újságíróknak

A MET gratulál Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs lipcsei sajtókitüntetéséhez

A Lipcsei Médiaalapítvány díját 2012-ben többekkel megosztva Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kapta a sajtószabadságért, a magyar közmédia szabadságáért vívott küzdelméért. A díjat a szabadságjogokért 1989-ben Lipcsében hétfőnként tüntetők emlékére alapították. 

A Magyarországi Európa Társaság gratulál a két magyar újságíró tekintélyes elismerésének.

A MET 2011 decemberében nyilatkozatban vállalt szolidaritást a tisztességes magyar közmédiáért éhségsztrájkot folytatókkal, és megállapította, hogy „még mindig hiányoznak a szerkesztői cenzúra kiiktatásának garanciái, jóllehet immár feketén-fehéren lelepleződött az egész Európát megrázó magyar médiatörvény”.

A MET szomorúan kényszerül annak ismételt megállapítására, hogy a magyar közmédia - a nemzetközi intézmények, köztük az Európa Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és jogvédő szervezetek figyelmeztetései és konkrét beavatkozásai ellenére - politikai megrendeléseket teljesítő cenzoroknak lett kiszolgáltatva. A magyar közmédia a fülkeforradalom vezénylői elvárásainak megfelelően folyamatosan sérti meg a szakmaiság alapkövetelményeit.

A Lipcsei Médiaalapítvány díjának indokoltságát aláhúzza, hogy a közpénzből fenntartott közmédia nem tartotta említésre méltónak Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs nemzetközi elismerését. Ez a kisstílű, gyáva eljárás a Kádár-korszak visszataszító sajtópolitikáját idézi fel.

 

2012. július 10.