Az írországi népszavazásról

A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata az írországi népszavazásról*

Megkönnyebbüléssel és örömmel fogadtuk az igen szavazatok meggyőző fölényét az írországi népszavazáson. A Lisszaboni Szerződést mindig is támogattuk: hatályba lépésével átláthatóbbá válik a döntéshozatali folyamat és jobban megszemélyesítődik az európai politikai élet. Sürgetjük tehát a lengyel és a cseh államfőt, hogy a lehető leghamarabb írják alá a ratifikáciás okmányokat és biztosítsák az európai intézmények működését - most már az új szerződésnek megfelelően! Elkeserítő lenne, ha húsz évvel a közép- és kelet-európai rendszerváltások után a mi régiónkból származó politikusok akadályoznák tovább Európa egységesülését.
 
Erős és vállalkozó szellemű uniós intézményekre van szükség! Elvárjuk, hogy a tagállamok politikailag és szakmailag kiemelkedő képességű biztosokat jelöljenek a megújuló Európai Bizottságba, annak érdekében, hogy az elkövetkező években az Európai Unió szakpolitikai területeken és a nemzetközi politikai színtéren egyaránt kezdeményező, meghatározó szerepet játsszon!
 
2009. október 3-6.

*A  nyilatkozat nem feltétlenül egyezik meg minden MET-tag véleményével. Negyvenen szavaztak a szöveg elfogadása mellett, egy személy ellenezte.