A közös európai parlamenti választási listáról

Csodálkozással és megrökönyödéssel fogadtuk Medgyessy Péter miniszterelnök 2004. február 16-án az országgyűlésben elhangzott értelmetlen, antidemokratikus és populista indítványát, amelyben a magyar parlamenti pártok közös európai parlamenti választási listájának felállítására tett javaslatot.

A kormányfő elképzelése értelmetlen, hiszen az Európai Parlament huszonnégy első magyar tagja nem közös csapatban fogja képviselni a nemzetet. A tagállamok sajátos érdekeinek védelmére alapvetően nem is ez az európai intézmény szolgál. A magyar euróképviselők az európai pártcsaládok nemzeti határokon átnyúló egyes parlamenti csoportjaihoz pártállásuknak megfelelően csatlakoznak majd.

A magyar miniszterelnök felvetése antidemokratikus, mivel az eltérő ideológiájú politikai szervezetek közötti verseny és a politikai pluralizmus kiiktatása a liberális demokrácia lényegének mondana ellent. Magyarország 2004. május elsejei európai uniós belépésével a magyar - ekkor már egyben uniós - állampolgárok alapvető és elvitathatatlan jogává válik, hogy maguk válasszák meg európai parlamenti képviselőiket.

Medgyessy Péter ötlete populista, mert pártellenes. Az Európai Parlament egyre növekvő befolyása az európai intézményrendszeren belül valójában az európai szintű pártpolitizálás jelentőségét is fokozza. Márpedig a pártok európai uniós tevékenysége és versengése segíti a politikai döntéshozatal átláthatóságát és megkönnyíti a döntéshozók elszámoltathatóságát. Mindez az Európai Unió polgárainak alapvető érdekében áll.

A Magyarországi Európa Társaság félrevezető és kivitelezhetetlen PR-ötletek piacra dobása helyett olyan választási kampányt kíván az országnak, amelynek nyomán a magyar állampolgárok végre valós képet kapnának az európai intézmények, különösen az Európai Parlament szerepéről és működéséről. A magyar belpolitikai és közéleti viták színvonalát, stílusát pedig leginkább úgy lehetne javítani, ha az európai parlamenti képviselőségre pályázó jelöltek minél több fontos, a kontinens összes nemzetét és lakóját érintő európai kérdés megbeszélését kezdeményeznék - beleértve annak végiggondolását, hogy Magyarország mivel járulhatna hozzá az európai egységfolyamat sikeréhez.

Budapest, 2004. február 18.

*A nyilatkozat mellett harminchét MET-tag szavazott, tartózkodtak tizenketten, ellene voksoltak öten.