Támogassuk Cameront?

2015. november 21-én Julie Smith, a Cambridge-i Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke Európai Központjának igazgatója, a Lordok Házának tagja "Reform, renegotiation, referendum - prospects for Britain and the EU" címmel tartott előadást.

 • 20151121 204123 3

Jogi es politikai dilemmák az Európai Unióban

met logo

A Magyarországi Európa Társaság a European Alternatives civil szervezettel együttműködve 2015. október 16-18. között tartotta az Európai állampolgári jogok-projekt keretében a Create/React program budapesti képzését.

PROGRAM (EN)
  Júlia Iván, Tamás Fazekas (17-18 October 2015): Refugee Crisis in Europe and Activism, PPT


Untitled

 • 20151016 200300
   
  Danielle Archibugi, Bistra Ivanova, Kocsis Györgyi, Uszkiewicz Erik
 • 20151017 103348 2
   
  Hack Péter
 • 20151017 103457
 • 20151017 111244 2
   
  Móra Veronika
 • 20151017 153225 2
   
  Iván Júlia, Fazekas Tamás
 • IMAG8527
   
  Oli Henmann, Hegedűs István, Alba Villaneuva, Kocsis Györgyi
 • IMAG8534
   
  Melegh Attila, Papp András László, Chai Patel, Bakonyi Anikó, Mező Dóra
 • 20151017 131227 22
  Kovács Mária

Humanizmus és a menekültek

Magyar civil szervezetek, köztük a Magyarországi Európa Társaság, közös nyilatkozatban kérték 2015. szeptember 8-án a magyar kormányt a menekültekkel szemben az emberiességi szempontok érvényesítésére és tiszteletüket fejezték ki az önkénteseknek a munkájukért.

Budapest, 2015. szeptember 8. – A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget.

Nem tagadjuk, hogy az európai menekültügyi rendszer komoly válságon megy át ezekben a napokban, és a megoldás kulcsa nem csak a magyar kormány kezében van. Ez viszont nem ad felmentést az alól, hogy a menekültek nehéz helyzetét enyhíteni próbáljuk. Ez nem menekültügyi vagy idegenrendészeti kérdés, hanem az emberiesség minimuma. Segíteni annak, aki segítségre szorul, és mindent megtenni, amire lehetőségünk van – ez minden ember és kormány erkölcsi felelőssége.

Mégis, a kormány tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt krízishelyzet alakult ki Budapest utcáin, terein, majd most többek között Röszkénél is. A helyzet kezelése hónapok óta azokon a civil csoportokon és magánembereken múlik, akik szabadidejüket, munkájukat, tudásukat, pénzüket áldozzák arra, hogy szükségben levő embertársaiknak segítsenek. Tiszteletünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a formális és informális civil közösségekkel, akik elképesztő elszántsággal és kitartással teszik meg azt, ami az állami intézményrendszer feladata lenne: emberséges körülményeket biztosítani a rászorulóknak.

A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. Kérjük Magyarország kormányát, hogy cselekedjen úgy, ahogy az egy krízisben elvárható: humánusan, tisztességesen, és az emberi jogokat tiszteletben tartva. A menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata a magyar kormány döntéséről, hogy kerítést emel a szerbiai határ mentén

"Senkinek sem áll szándékában falat építeni", nyilatkozta Walter Ulbricht, az NDK vezetője 1961 nyarán Kelet-Berlinben; ingerült szavai ellenére a kőművesek két hónap múlva nekiálltak a munkálatoknak. Most magyar kormánypárti politikusok jelentették ki, hogy nem lesz kerítés a déli határon a menekültek megállítására - 2015. június 17-én a kormány mégis egy négy méter magas határzár felhúzásáról döntött.

A Magyarországi Európa Társaság mélységesen elítéli a szögesdrót-kerítés felállításáról szóló határozatot. 

Felháborítónak tartjuk, hogy miközben az elmúlt idők egyik legnagyobb humanitárius katasztrófája történt a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten háborús konfliktusok következtében milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, a magyar kormány figyelmen kívül hagyja Európa és a világ számos vallási és világi vezetőinek nemzetközi szolidaritásra felhívó szavait.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy bár az Európai Bizottság 2014 decemberében 1,21 millió euró sürgősségi támogatást ítélt meg a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból Magyarország számára annak érdekében, hogy a menedékkérők fogadására rendelkezésre álló igazgatási és humán erőforrásait megerősíthesse, a kormány ehelyett - a magyar adófizetők pénzén - kerítést épít. 

Követeljük, hogy a kormány 

- azonnali hatállyal fejezze be a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltő kampányt, vonja vissza az előítéleteket tápláló óriásplakátokat és állítsa le a menekültproblémát a terrorizmussal összekapcsoló "nemzeti konzultációt";

- amennyiben valóban a Magyarországra érkező menekültekhez kíván szólni, azt a számukra létrehozott létesítményekben, megfelelő tisztelettel (magázódva) tegye és lehetőleg a saját nyelvükön;

- tartsa magát a 2013-ban elfogadott saját migrációs stratégiájának elveihez; 

- ne akadályozza meg a kerítés felépítésével, hogy menekültügyi kérelmet lehessen benyújtani Magyarországon, amivel nemzetközi szerződéseket sértene;

- nyújtson valós számokon és tényeken alapuló tájékoztatást az európai migrációs hullámról és az európai intézmények tervezett lépéseiről;

- európai uniós tagállamként egyeztessen a többi tagállammal, valamint a környező országokkal, mivel a migráció kérdésének hatékony megoldása csak összehangoltan lehetséges;

- tartózkodjon az egyoldalú lépésektől, különös tekintettel az Európai Tanács közelgő ülésére, amelyen a közös migrációs stratégia kialakítása a cél.

Az a Magyarország, ahonnan 1956-ban kétszázezer menekültet fogadtak be a nyugati országok, az a Magyarország, amely élen járt a vasfüggöny lebontásában, ha hű akar maradni a szabadság eszméjéhez, nem emelhet falat a határain.


Budapest, 2015. június 19.

Egy workshop képei

 • brussel 01 27
  Szuly Kinga, Nagy Kata
 • brussel 02 16
  Jean-Paul Marthoz, Eva van de Rakt 
 • brussel 02 20
  Végh Zsuzsanna, Bársony Fanni
 • brussels 01 13
  Takis Pappas, Hegedűs István, Piri Kati
 • brussels 01 19
 • brussels 01 44
  Jeremy Druker
 • brussels 01 51
  Halmai Katalin
 • brussels 01 59
  Timo Lohocki
 • brussels 01 64
  Jan Robert Suesser, Alexandrina Najmowicz
 • brussels 01 73
  Dimitry Kochenov, Jávor Benedek, Eva van de Rakt
 • brussels 01 92
  Polyák Gábor, Hegedűs István, Rui Tavares
 • brussels 01 94
  Tánczos Judit, Maria Freitas
 • brussels 01 98
  Szuly Kinga, Schweitzer András
 • brussels 01 115
  Polyák Gábor, Hegedűs István, Rui Tavares, Jávor Benedek
 • brussels 01 120
  Kim Lane Scheppele, Jávor Benedek, Halmai Katalin, Schweitzer András, Hegedűs István, Frank Engel, Szelényi Zsuzsanna
 • brussels 01 126
  Bársony Fanni, Végh Zsuzsanna, Nagy Kata
 • brussels 01 132
  Hegedűs István, Kim Lane Scheppele
 • brussels 01 140
  Kim Lane Scheppele, Lorenzo Marsili, Graham Avery
 • brussels 01 149
 • brussels 01 164
  Bársony Fanni, Eva-Maria Poptcheva
 • brussels 01 166
  Halmai Katalin, Dimitry Kochenov, Carlos Closa
 • brussels 01 177
  François Pauli, Hegedűs István
 • brussels 01 189
  Jean-Paul Marthoz, Ernst Stetter, Kim Lane Scheppele, Lorenzo Marsili
 • brussels 01 198
  Szelényi Zsuzsanna
 • brussels 01 201
  Jan-Robert Suesser, Szelényi Zsuzsanna, Rui Tavares

Van-e harmadik út az európai parlamenti megrovás és a "nukleáris" megoldás között?

met logo

A Magyarországi Európa Társaság workshopot szervezett "Illiberális demokráciák - mit tehet az Európai Unió abban az esetben, ha egyik tagállama visszatérően és szisztematikusan megsérti az európai értékeket és szabályokat?" címmel 2015. június 2-án az Európai Parlamentben Brüsszelben.


Résztvevők listája (EN)

Koncepció (EN)

Neumann logo

Open Society FoundationsHungarian Spectrum, Will the European People's Party Abandon Viktor Orbán? Unlikely2015. június 4.

nol.hu, Orbán miatt már kivágnák a Fideszt az Európai Néppártból, 2015. június 2.

nol.hu, Az EU nem fogja megbuktatni Orbánt - beszélgetés Rui Tavaressel, Halmai Katalin, Népszabadság, 2015. június 3.

magyarhirlap.hu, Guevara szégyellné, Dippold Pál, 2015. június 4.

origo.hu, Új fejezet kezdődött a magyarországi korrupcióban, 2015. június 2.

spieler.blog, Bréking: Kiszivárgott a forgatókönyv a liberális inkvizíció magyarfenyítéséről!! 2015. június 1.

Temenos, Napi jegyzet, 2015. június 3.

delmagyar.hu, Műhelytanácskozás az EP-ben az illiberális demokráciáról, 2015. június 2.


Klubrádió, Hírek 12:00, Nemes Gábor, 2015. június 2.


Klubrádió, Hírek 14:00, Nemes Gábor, 
2015. június 2.


Klubrádió, Esti gyors, Nemes Gábor, 2015. június 2.
PROGRAM

8.15-8.45 Access to the European Parliament

8.45-9.15 Registration


9.15 Opening Remarks - István Hegedűs (Chairman, Hungarian Europe Society, Budapest)


9.30 1. Session – Illiberal democracies in the world: conceptual dilemmas and the increasing competition between different models of political regimes in the light of populist and nationalist tendencies in Europe 

Introductory remarks (ten-ten minutes):

Kati Piri (Member of the European Parliament - S&D Group, Member of the Committee on Foreign Affairs, Partij van de Arbeid. Brussels): Do we have successful illiberal democracies? (tbc)

Takis Pappas (Associate Professor, Department of Balkan, Slavic & Oriental Studies, University of Macedonia, Greece, Visiting Fellow, Department of Political and Social Sciences, European University Institute, Florence): Left-wing populism: a threat to liberal democracy?

Jeremy Druker (Executive Director and Editor in Chief, Transitions, Prague): An authoritarian's bag of tricks for influencing the traditional and social media

Brain-storming

11.00 Coffee break