Nyilatkozat a Magyarországi Európa Társaságot bemutató Magyar Nemzet-cikkről

Mulatságosnak tartjuk, hogy a Magyar Nemzet, miután társaságunkat nem tudta elítélően amolyan uniós "lobbiszervezetnek" beállítani, tagjaink politikai múltjáról és kapcsolatairól igyekezett egyesével lerántani a leplet 2015. március 9-én megjelent cikkében. Vicces, ahogy az újságíró André Goodfriend korábbi amerikai ügyvivő látogatásáról szóló hírünk végéről: "Párbeszéd barátok között?" lehagyta a kérdőjelet, azt sugallva, hogy a dialógus az USA és a MET között folyt, miközben mi természetesen a magyar és az amerikai kormányzat elnehezülő kapcsolatára utaltunk. Jellemző, hogy a lap nagy igyekezetében a kétpártiságát fontos értéknek tartó washingtoni German Marshall Fundot egyszerűen "az amerikai baloldalhoz kötődő" szervezetként állítja be. Kevésbé derültünk azon, hogy az írás számos ténybeli tévedést tartalmaz a MET egyes kipécézett tagjainak életútjával kapcsolatban. Kedvetlenségünket fokozza, hogy egyesületünknek (és nem alapítványunknak) hasonló támadásban már volt része, amikor 2010 őszén - ahogy korábbi magyar kormányokkal szemben is fogalmaztunk meg kritikát - bíráltuk az Orbán-kormány tevékenységét. Azon pedig kifejezetten fel vagyunk háborodva, hogy a rólunk szóló cikk - nem is titkoltan - jól illeszkedik a magyarországi civil szervezetekkel szemben indított központi lejárató kampányhoz.

Budapest, 2015. március 9.

Lehetséges-e Európában újabb háború?

Banai Károly kül- és biztonságpolitikai szakértő, volt brüsszeli nagykövet és kormányfőtanácsos ezzel a címmel elemezte az ukrán-orosz konfliktus mozgatórugóit, valamint szélesebb globális politikai és energiapiaci összefüggéseit 2015. február 17-én.

 • IMG 3593

  Kocsis Györgyi, Banai Károly, Fóti Tamás
 • IMG 3595
   
  Kocsis Györgyi, Banai Károly

Párbeszéd barátok között?

M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője tartott előadást a MET tagjainak 2015. január 21-én az amerikai-magyar kapcsolatokról.

 • IMG 2116

  Fóti Tamás, M. André Goodfriend
 • IMG 2118

  Birizdóné Mislai Ildikó, Bársony Fanni, Stáhl Zsófia, Fóti Tamás, M. André Goodfriend, Hegedűs István, Szelényi Zsuzsanna
   
 • IMG 2124

  Fóti Tamás, M. André Goodfriend, Hegedűs István
 • IMG 2126

  M. André Goodfriend
 • IMG 2129

  Stahl Zsófia, Fóti Tamás, M. André Goodfriend

Gyász

2015. január 10-én 86 éves korában meghalt Hankiss Elemér, a Magyarországi Európa Társaság Tanácsadó testületének tagja. 

 • 10630676 10152953086450138 8995219839168033941 o

  Pápai Gábor rajza

Évértékelés

A MET 2015. január 3-án tartotta meg hagyományos évzáró műhelybeszélgetését, ezúttal évadnyitó formájában. A rendezvényen a Társaság tagjai tartottak előadást: Fóti Tamás "Juncker programja: rablóból lesz a jó pandúr?", Brückner Gergely "A Fidesz-kormány gazdasági hátországának legfontosabb mechanizmusai és szereplői, friss mozgások a politika-függő oligarchák világában" és Petőcz György "Facebooktól verve. Tüntetéshullám Magyarországon" címmel.

 • IMG 3285

  Petőcz György, Martin József Péter, Fóti Tamás, Hegedűs István, Hegedűs Nóra, Brückner Gergely
 • IMG 3319

  Számely Éva (háttal), Szelényi Zsuzsanna, Kocsis Györgyi, Csete Borbála, Jankovics László (áll), Stump Krisztina, Bársony Fanni, Zámbó Orsolya, Szurday Kinga, Vidra Zsuzsanna, Nagy Kata, Koncz Imre, Bartha Attila, Schweitzer András, Roboz András, Mányik Krisztina, Petőcz György, Mészáros Andrea, Fóti Tamás, Hegedűs István, Lafferton Emese, Brückner Gergely és Mustár

TTIP

Meisel Sándor, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa beszélt a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezményről 2014. október 21-én.